ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ

ΑΚΜΗ

" Μια Πολυπαραγοντική Νόσος"
Αντιμετωπίστε την έγκαιρα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ - ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

H ακμή είναι μία πολυπαραγοντική δερματική νόσος η οποία προσβάλλει την τριχοσμηγματογόνο μονάδα και προκαλεί πολύμορφες βλάβες όπως φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια. Η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανδρογόνων και παράγουν σμήγμα. Από κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί η συσχέτιση των αυξημένων επιπέδων των ανδρογόνων με την ακμή.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Σχεδόν οι μισοί έφηβοι πάσχουν από τη νόσο με ηλικίες αιχμής για τα κορίτσια τα 14-17 χρόνια και για τα αγόρια τα 16-19 χρόνια. Ωστόσο, κάποια κλινική μορφή της κοινής ακμής μπορεί να εμφανίζει το 75% των ατόμων στις ηλικίες μεταξύ 20-35 ετών.

ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Το δέρμα αποτελεί όργανο-στόχο των ανδρογόνων και στα δυο φύλα. Σε αυτό επιτελείται μια σειρά απο μεταβολικές μετατροπές. Μεγάλης σημασίας έιναι η μεταβολή της Τ (τεστοστερόνης) σε DHT (διυδροτεστοστερόνη) η οποία επιδρά στην ανάπτυξη των τριχών και στη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.

Η συσσώρευση των ανδρογόνων γύρω από τον σμηγματογόνο αδένα προκαλεί την υπερέκκριση σμήγματος, την απόφραξη του θύλακα της τρίχας και την υπερκερατινοποίηση των πόρων, που οδηγούν τελικά στην οριστική απόφραξη του δέρματος και στην εμφάνιση τοπικής φλεγμονής.

Αιτίες για αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορει να υπάρχουν πολλές, όπως η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η νόσος Cushing, και σπανιότερα κάποιοι όγκοι των επινεφριδίων ή των ωοθηκών ή ακόμα η αυξημένη δραστηριότητα του ενζύμου 5α-αναγωγάση.

Στο παρελθόν και κατά περιόδους έχουν εμπλακεί αρκετοί παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η χρήση φαρμακευτικών ή χημικών ουσιών, οι κλιματολογικοί λόγοι, οι διατροφικές συνήθειες και οι ορμονικές διαταραχές.

Οι τρέχουσες απόψεις υποστηρίζουν ότι η κοινή ακμή προκύπτει σαν αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης τεσσάρων παθογενετικών παραγόντων και είναι: η απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου λόγω διαταραχής της κερανοποίησης, η αυξημένη έκκριση σμήγματος λόγω επίδρασης των ανδρογόνων, η φλεγμονή και το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής (P . Acnes).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Επιβαρυντικοί παράγοντες στην εξέλιξη της νόσου θεωρούνται και η έντονη εφίδρωση καθώς και η παρέμβαση του ίδιου του ατόμου στις βλάβες. Η σύνθλιψη, η πίεση και το ξύσιμο των στοιχείων της ακμής μπορεί να μετατρέψουν τις βλάβες από μη φλεγμονώδεις ή ελαφρώς φλεγμονώδεις σε βαριές ουλοποιημένες βλάβες διότι με τους παραπάνω χειρισμούς γίνεται ρήξη της τριχοσμηγατογόνου μονάδας και έγχυση του περιεχομένου αυτής στο χόριο.

Η εμφάνιση της ακμής μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικά και ψυχολογικά και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας. Απαιτείται λοιπόν έγκαιρη αντιμετώπιση προκειμένου να μην υποτροπιάσει και να μην αφήσει ουλές. Αν δεν γίνει θεραπεία ή δεν επιλεγεί η σωστή θεραπεία, η ακμή μπορεί να επιμένει για πολλά χρόνια.

Χρειάζεται λοιπόν, εργαστηριακός έλεγχος πρίν την έναρξη και κατα την διάρκεια της θεραπείας για την αποσαφίνηση της αιτιολογίας της ακμής και την παρακολούθηση του κάθε περιστατικού που δίνεται απο ιατρό-δερματολόγο.


e-genius.gr ...intelligent web software